Oorbellen: mooie sieraden die je kunt dragen in je oor en bijzonder geschikt voor het creëren van een extra moderne look die matcht met je outfit. Het is een favoriete accessoire in de mode en bijzonder geschikt voor het uitdragen van je persoonlijkheid. Zowel mannen als vrouwen dragen oorbellen en er is een enorme variatie aan soorten, groottes en keuze in materialen.

De meest bekende oorbel soorten

Oorbellen zijn er in allerlei vormen en groottes. De meest bekende oorbel soorten zijn:

Oorbellen knopjes

Oorstek(k)ers

Oorhangers

Oorringen of creolen

Oorclips

Oorbelknopjes zijn kleine knopjes die je met een pinnetje door het gaatje in je oorlel steekt en vastzet met een schroefje aan de achterkant van je oorlel. Ook zweerknopjes, knopjes die je 6 weken moet dragen als je gaatjes hebt laten schieten, vallen onder deze categorie.

Oorstekkers of oorstekers bevestig je aan je oor met een sluiting die je achter de oorlel vastzet. Oorstekkers zijn groter dan oorbelknopjes.

Oorhangers zijn oorbellen die aan je oor hangen en in ieder geval onder je oorlel uitkomen. De grootte kan variëren van net onder je oorlel tot vlak boven de schouder.

Oorringen, ook wel creolen genoemd, kunnen grote of kleine ringen zijn die je in je oor doet. Ze zijn altijd rond.

Bij het dragen van oorclips heb je geen gaatjes in je oor nodig. Je kunt de clips gemakkelijk aan je oorlel schuiven en zo toch van die leuke oorbellen genieten. Erg handig als je geen gedoe wilt hebben met gaatjes laten schieten.

Gaatjes in je oor laten schieten

Wil je gaatjes in je oor laten schieten, dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste heb je de keuze uit laten schieten of piercen. Wil je je oorbel in je oorlel, dan is laten schieten met een schietpistool de beste optie. Als je echter een oorbel in bijvoorbeeld de rand van je oor wilt, dien je dit te laten piercen, wat wel pijnlijker is.

Nadat er een gaatje in je oorlel is gemaakt, krijg je speciale knopjes in je oor, die je zeker 6 weken in je oor moet laten zitten en die je goed schoon moet houden om een infectie te voorkomen. Deze knopjes zorgen ervoor dat het geschoten gaatje niet weer dicht groeit. Een tip om dit mede te voorkomen is om het knopje zo nu en dan te draaien, zodat het niet vastgroeit aan je oor.